lauantai 25. helmikuuta 2012

Turhin kodinkone, vai onko sittenkään?

Miulle tuli ihan hirveä pullan himo, ihan pakko saada kahvin kanssa!
Sen verran laiskotti, että pullan leipominen tuntui ihan ylivoimaiselta, enkä millään viitsisi laittaa vaatteita päälle ja lähteä kauppaan. Mikä onkaan ratkaisu pohjattomaan laiskotukseen?
No, leipäkone. Kaivoin sitten vanhan leipäkoneen naftaliinista ja etsin käyttöohjeen kaapista, yhden pienen irto-osan etsin keittiön laatikosta ja latasin koneen. Kolmen tunnin (tai siis 2,5 tunnin) päästä saadaan tuoretta pullaa :) Ohjelma kestää 3 tuntia ja ½ tuntia on jo mennyt.
Nopeammin olisin saanut sieltä kaupasta :)
Joskus aikoinaanhan ihmiset saivat näitä koneita esim.häälahjoiksi ja monelta on jäänyt käyttämättä. Miulla oli suuri haave joskus, että saisin tälläisen ja sanoin, että ihan varmana ei jää käyttämättä.
Juu ei. Ostettiin itse ja kerran tein pullaa, kaksi kertaa leipää. Monta vuotta se on ollut kaapin perukoilla. Yksi syy käyttämättömyyteen oli se, että käyttöohje oli kadoksissa, eikä ollut pöytätilaa säilytykseen ja oli hankala kaivaa sieltä syvältä kaapin perältä.
Nyt siellä keittiössä on kaikki kaapit helposti saatavilla, kun ei ruokapöytää enää ole siellä ja käyttöohjeenkin löysin olkkarin kaapista sitä kaappia siivotessani.
En mie ainakaan näitä nappuloita ilman ohjetta osaa käyttää :)
Pullaohjeeseen onneksi olin laittanut merkin, minkä verran suolaa laitetaan ja leipäohjeen olen itse joskus kehittänyt.
Suuret suunnitelmat miulla on, että tänä iltana laitan leipätaikinan valmiiksi ja ajastan niin, että huomisaamuna saadaan tuoretta leipää.
Mutta yksi juttu. Saako näihin laittaa kananmunaa? Ja mihin aikaan se laitetaan taikinaan? Näissä miun ohjeissa ei ole nimittäin kananmunaa käytetty ja sanotaan, että ainekset on laitettava ohjeen mukaisessa järjestyksessä.
Onko teillä hyviä ohjeita?
Taidankin lähteä guuglettelemaan.
Laiskaa lauantaita! Mie löhöän tämän päivän pyjamassa :)
Ja syön "kohta" pullaa :))

8 kommenttia:

Jasmiina kirjoitti...

Mulla ei tuosta omakohtaisia kokemuksia ole, lapsuudesta muistan kun äiti joskus leipää tuolla teki :) laiskaa lauantaita!

eikku kirjoitti...

Mä ostin leipäkoneen, kun kuvittelin, että sillä saisin tehtyä näppärästi gluteenitonta leipää... Se oli tosiaan vaan kuvitelma. Heitettyäni viisi murenevaa leipää roskiin totesin, että jos leipää haluan syödä, niin helpommalla saan sen kaupasta valmiina! Nyt se kone lojuu jossain vintillä pölyyntymässä!

satunNainen Paula kirjoitti...

Eipä ole leipäkonetta, mutta sellaisesta olen kyllä haaveillut...
Kaupan leivät ovat nykyisin aika tympeita, varsinkin paahtoleivät ihan kamalia, ihan kuin sahanpuruista tehtyjä. Monesti miettinyt, tulisiko itse (leipäkoneella) tehtyä parempia...?

Sirutuuli kirjoitti...

Sama juttu, miekin olen kyllästynyt kaupan leipiin. Kaikki maistuu jotenkin ihan pahville tai on sellaisia mössöjä.
Kyllä niistä leipäkoneella tehdyistä tulee hyviä, mutta aika pieniä. Saisi olla joka päivä tekemässä, jos haluaa pysyä leivissä. Mutta silloin tällöin herkuteltuna ne on hyviä.

Sirutuuli kirjoitti...

En tiedä noista gluteenittomista, mutta tavalliset leivät kyllä onnistuu ihan hyvin. Ehkä gluteenittomat on vaikeampia ja haastavampia näille laitteille.

Sirutuuli kirjoitti...

Miulla taas ei lapsuudesta ole mitään muistoja. Silloin ei kyllä tainnut leipäkoneita edes olla :)
Kiitos :)

Saga kirjoitti...

Eipä ole konetta, eikä koskana ollut hankintalistallakaan. silloin tällöin ihan vaan käsin leipoa paukuttelen ( tai monitoimikoneella taikinan). Itseasiassa syön niin tavattoman vähän leipää, että saattaa joskus olla viikkokin, etten edes maistele. Ja useinmiten näkkäriä, tai sitten ostan noita irtomyynti/leipomoleipiä.

Anonyymi kirjoitti...

Minut pelästytti leipäkone kun se jo paistoi leipää ja tuli sähkökatko. No sehän halusi alkaa ohjelman alusta sähkökatkon jälkeen. No mitenkä se lapa siellä pyörii melkein kypsässä leivässä? Tuleeko siitä tulipalo jos se väkisin yrittää veivata? Meillä se lapa on muutenkin hangannut sen koneen pohjan jotenkin kun se on meinannut jumittaa. Lisäksi leipä on ruma kun lapa pitää kaivaa pois kypsästä leivästä niin eihän siitä kovinkaan monia ehjiä viipaleita saa.

Tyytymätön koneeseen