keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Ajatuksia

Meinasin laittaa tämän tuonne kommenttilootaan, mutta sitten ajattelin tehdä tästä oman juttunsa.
Tämä taitaa nyt olla sitä päiväkirjamaista kuuluisaa tilitystä :)
Nyt on aikaa kulunut äitini kuolemasta ja miulla on ollut aikaa miettiä asioita.
Koko viime vuosi ja vähän edellistäkin oli todella rankka. Äitini sairastui, eikä kukaan tiennyt mistään mitään. Sitten yhtäkkiä tokaistiin, että tälläinen sairaus on, mistä ei mitään juurikaan tiedetä ja elinaikaa on 2-3 vuotta.
Ihminen, joka on koko elämänsä ollut perusterve, ahkera, iloinen ja touhukas, joutuu yhtäkkiä kasvokkain kuoleman kanssa. Samoin koko lähipiiri.
Jonkinlaista luopumistyötä tehtiin koko tämä aika, samalla takerruttiin toivoon ja odotettiin ihmettä. Ja mie takerruin tuohon kolmeen vuoteen, tunnustan.
Sitä kesti sitten 1v 4kk, tarkalleen. Koko tämän ajan äiti meni aina vaan huonompaan kuntoon ja lopulta oli täysin vuodepotilas. Onnellista siinä oli, että hän sai enimmäkseen olla kotona melkein loppuun asti.
Tuo aika oli rankka meille muillekin, katsoa riutumista sivusta ja tietämättömänä odottaa, mitä tuleman pitää. Tuli siinä pari sydämenpysähdystäkin, niistä hän selvisi, mutta aina huonommassa kunnossa.
Miulta se vaati myös aikamoista panosta. Kävin töissä ja kävin äitiä ja iskää auttamassa miehen tai jomman kumman tytön kanssa. Tein n. kaksi iltavuoroa viikossa ja parina päivänä töiden jälkeen äidin ja iskän luona. Kolme iltaa tai päivää jäi kotihommille. Joskus oli kolmekin iltavuoroa, mutta loppuvaiheessa sain niitä vähemmän, kiitos työkavereiden. Mielellänihän mie autoin, auttoihan äitikin aina, kun me apua tarvittiin. Nyt oli miun vuoro. Ja olen iloinen, että autoin. Nyt jälkeenpäin on hyvä mieli, että pystyin tekemään jotain äitini hyväksi. Edes vähän.

Miulla ei kuitenkaan ollut enää aikaa ystäville, paitsi jos joku tuli meille silloin, kun oli vapaailta. Mie en jaksanut lähteä mihinkään tai ottaa keneenkään yhteyttä. Kaikki pyöri äidin, työpaikan ja oman jaksamisen ympärillä. Ja siinä se yksi ystävä sitten jäi, odotin yhteydenottoa, jota ei koskaan tullut. Olisin vain kaivannut kuuntelevaa korvaa ja pikkasen myötätuntoa. No, ehkä hän ei tiennyt, mitä tehdä tai sanoa. Ymmärrän senkin. Olisinko itsekään osannut, jos sama olisi tapahtunut jollekin muulle? En tiedä.

Nyt, kun olen saanut itseäni pikkuhiljaa kasaan, päässyt elämääni käsiksi ja vapaa-aika on lisääntynyt, jaksaisin taas muutakin kuin kotihommia ja töitä. Nyt olisi aikaa ystäville. Ehkä uneni halusi sanoa sen miulle. Tai siis alitajuntani. Me olimme todella hyviä ystäviä ennen ja hän oli todella virkistävää seuraa. Vaikka olimmekin erilaisia, kuin yö ja päivä. Oli meissä kyllä paljon samaakin, samanlaisia ajatuksia elämän peruskysymyksissä.
Katsotaan, mitä elämä tuo tullessaan.

Nyt miulla alkaa olla voimia ja aikaa myös itseni hoitamiseen. Esim. lenkkeilemällä ja syömällä terveellisemmin.  Ainakin kovasti suunnittelen sitä, että kun lumet sulavat, rupean kulkemaan pyörällä töihin poutapäivinä. Työmatkakin lyhenee, kun toimisto muuttaa. Kilometrejä tulee kuitenkin yli 10 päivässä, ihan hyvä liikunta-annos. Siihen asti pitäisi polkea kuntopyörää, että jaksaa pidemmälle kuin ensimmäiseen mäkeen (joka alkaa melkein heti portin takaa :) ). Kunto on nimittäin pikkasen päässyt rapistumaan :)

Kiitokset kaikille kommenteistanne :)
Mukavaa viikon jatkoa kaikille!

Enää kolme päivää....

10 kommenttia:

Aseman laidalla kirjoitti...

Tosi ihana kuulla näitäkin kuulumisiasi, Sirutuuli!
Kyllä se elämä voittaa, vaikka suru ei häviäkään koskaan. Sinulla on niin ihanat muistot äidistäsi ja teidän suhteesta! Voin vain kuvitella tuon vaikean ajanjakson teidän kaikkien elämässä *hali*...

Elämä antaa, niinkuin ottaakin!

Oikein mukavaa tätä päivää, Sirutuuli!

Satu

Sirutuuli kirjoitti...

Huh, mie jo mietin, että olikohan virhe kirjottaa näistä...
Kiitos :)

Eva-Liisa kirjoitti...

Saat olla hyvillä mielin että pidit äidistäsi huolta ja kävit auttamassa. Ja mukavat muistot säilyy iäti. Elämä voittaa.

Hannele Ruusukummusta kirjoitti...

Ei ollut virhe kirjoittaa, näistäkään asioista!!!
Se kaikkihan kuuluu elämään.
Toivotaan, että ystäväsi, joskus huomaa, minkä ihanan ystävän sinussa on menettänyt ja ottaa yhteyttä.
Sinuausta ja kaikkea hyvää sinulle!

Eva-Liisa kirjoitti...

Tuo on totta, että vaikeina aikoja kaipais ystävää, jolle puhua ja saisi muutakin ajateltavaa. Itsellä on hyvät ystävät jääneet matkan varrelle syystä ja toisesta. Kavereita on, mutta se ei aja samaa asiaa.

Sirutuuli kirjoitti...

Kiitos!
Irmastiina: Toivottavasti hänkin huomaa joskus kaipaavansa meidän ystävyyttämme ja ottaisi yhteyttä. En ole katkera, enkä mitään sellaista. Ymmärrän myös häntä, nykyään :)
Liisa: miullakin on myös muita ystäviä kadonnut elämästäni aiemminkin, ehkä he eivät sittenkään olleet tosiystäviä. Tai sitten elämä vaan on sellaista, että ihmisiä tulee ja menee, elämäntilanteen mukaan.

Sari kirjoitti...

Tuohan on ihan selviö, että tilanteessasi ei mitenkään voinut olla aikaa ystäville, mutta hyvät ystävät odottavat ja kuuntelevat milloin on oikea hetki. Tai lähestyvät silloinkin kun tuntuu ettei oikeaa hetkeä ole.
Minäkin olisin tarrautunut pisimpään mahdolliseen aikaan tilanteessasi. Isäni kohdalla en meinannut antaa periksi, ettei hän tule enää pahan infarktin jälkeen tajuihinsa, vaan loittonee meistä koko ajan. Sitten helpotti, kun annoin isälle luvan lähteä, vaikka siitäkin tunsin syyllisyyttä jälkeenpäin. Olisinko saanut hänet takaisin vain uskomalla? Emme ole koskaan valmiita luopumaan, vaikka joskus on pakko.
Voimia kevääseen ja uusiin harrastuksiin! Muista, että pakkipäiviä tulee, mutta eteenpäin mennään!

Hanna kirjoitti...

Koskaan ei tiedä mitä elämä eteen tuo, mitä se ottaa. Hienosti olet jaksanut!! ♥ Eipä ole ystävät paljoa kyselleet, miten jaksellaan, surullistahan se on... Toivottavasti vielä toisenne löytäisitte uudelleen! :)

Aurinkoisia päiviä! ♥

sirkkis kirjoitti...

Elämänkirja on meillä jokaikella omanlainen, on hyviä aikoja ja huonoja aikoja. Minä uskon siihen kun sanotaan saamme juuri niin paljon kaikkea joka on katsottu meidän jaksavan. Minä tein valmistautumista äitini kuolemaan 10 vuotta. Herra alshaimer tuhosi äitini muistin ja koko olemisen täysin pikku hiljaa. Viisi viimeistä vuotta hän makasi häkkisängyssä mistään mitään tietämättä. Joka hetki kun olin siellä itkin kun äiti on siinä vaan yhtään elonmerkkiä en saanut hänestä. Kun loppu tuli olin maanraossa, vain muistot jäljellä. Kuusi vuotta on tuosta ja vielkin mielessäni juttelen ja muistelen häntä. Olen aina sanonut, ainoa ihminen jonka kassa me olemme täysin yhtä on äitimme. Hän meidät kantoi, syötti, helli ja opetti. Siksi on oikeus suruun. Ystäviä ovat niitä jotka jakavat kanssasi niin ilot kuin surut. Kaikki muut ovat vain kavereita jotka menee ja tulee. Voimia elämääsi, aloita katselemaan uusin silmin maailmaa. Sillä on vielä tarjolla paljon hyvää sinulle ♥

Jaana Kristiina kirjoitti...

Kovin on elämä koetellut teitä.
Ystävien pitäisi ymmärtää silloinkin kun on vaikeita asioita elämässä.TOivottavasti asiat korjaantuvat ystävän kanssa.
Iloa viikonlopulle!