keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Niksinurkka

Facebookissa on monta kivaa ryhmää, joihin mie kuulun. Yhdessä askarteluryhmässä oli parikin linkkiä Youtubeen ja niissä käytettiin Stabilon tusseja eri tavalla kuin on yleensä totuttu.
Laitan nyt tänne yhden linkin, josta voit käydä kurkkimassa *klik*
Kerron vielä, miten niitä käytetään, jos et ehdi tai halua videota katsoa. 
Eli tussilla väritetään esim. ympyrän sisällä reunat tummemmalla värillä ja vain hieman vaaleammalla tummemman päälle ja sisäänpäin. Sitten otetaan vesiväripensseli ja vettä tai vesisäiliöpensseli ja laveerataan vedellä. Eli pensselillä vedellään värien yli ja keskelle päin.
Vaikea selittää, kannattaa katsoa videota ainakin vähän matkaa, jotta saa paremman käsityksen asiasta. 
Testasin tätä tyyliä ja erilaisia paperilaatuja. Toimii ainoastaan vesiväripaperilla.
Tein kuvioita: ympyröitä, pisaroita ja kukkia ja kuten arvata saattaa, art journaliinhan siitä piti sitten vielä sivu vääntää, testipaperista. Tein myös samalla systeemillä nuo pulleat kirjaimet.
Testasin samalla myös Chlasulta ostamani (monta vuotta sitten) Carioca lasten tussit. Toimii!
Värit on vaan vähän hailakammat kuin Stabiloissa, mutta toimii kuitenkin.
Vähän vielä vaatisi harjoitusta tämä tyyli, kuten kuvasta näkyy. Kaikki ei ole ihan samalla tavalla häivytetty, kun tämähän kuitenkin on harjoitussivu.
Kukista tykkään ja joistain palloista (ympyrät näyttävät palloilta nyt), on jotkut pisaroistakin ihan onnistuneet. Ainakin sivu on iloinen ja pirteä, toista kuin aihe: tämä sateinen ja kylmä kesä...

Toinen niksi, jonka haluan tässä jakaa, on ihan arkinen. Enkä ottanut tästä kuvaa.
Yhtenä päivänä päätin iltapalaksi keittää kaurapuuroa maitoon. Ja ihan kuin en ikinä kuunaan kullanvalkeana olisi keittänyt puuroa, se paloi pohjaan. Oikein paksu musta karstakerros jymähti kattilan pohjalle. Mie, joka kuitenkin 10 vuoden ajan keitin joka päivä monet puurot ollessani kotihoitajana (nyt en pariin vuoteen enää ole ollut kotihoidossa töissä, onkohan taito jo päässyt ruostumaan).
Joka tapauksessa, seuraavana päivänä mietin, että mitä ihmettä mie tuolle kattilalle teen. Kävi mielessä kaiken maailman sokeripalat ja teräsvillat. Sitten päätin testata äitini kertoman niksin.

Laitoin kattilaan vajaa puolet (ehkä 1/4) vettä ja ripottelin ihan reilusti pyykkipulveria ja laitoin kattilan kiehumaan. Kun se kiehui, otin virran pois ja annoin olla niin kauan levyllä, kun se kiehui.
Sitten huuhtelin kattilan ja laitoin uuden satsin vettä ja pulveria ja toistin keittämisen.
Sen jälkeen huuhtelin uudestaan ja otin neulomani pesimen, joka on tehty akryylilangasta ja pyöräytin puhtaaksi, vähän lisäsin Fairya. Ja kas kummaa, kattila oli kuin uusi! Kaikki pinttymät hävisivät sen siliän tien. Joskus aiemmin olen myös keittänyt kattiloita näin, mutta ensin olen yrittänyt puhdistaa enimmät pois ennen keittämistä ja olen joutunut hankaamaan kovin. Ehkäpä se toimii näin parhaiten, Ensin keitetään ja sitten vasta hangataan (jos edes tarvitsee pahemmin hangata).
Nuo akryylipesimet on ihan ylivetoja muutenkin, ei tarvitse kuin pyöräyttää, mitä tahansa peseekin.
Ja muuten, sivuhuomautuksena kerron, että viemärikin aukesi samalla, kun kaadoin kuumat pulverivedet sinne...

Että tälläistä tällä kertaa. Toivottavasti näistä vinkeistä on jollekin hyötyä tai iloa :)
Sateista keskiviikkoa!

4 kommenttia:

Leea kirjoitti...

Onpas kivan näköisiä nuo tussisävytykset. Täytyy ehkä itsekin joskus kokeilla!

TeSa kirjoitti...

Kauniisti olet saanut värit laveerattua. Minun on pitänyt kokeilla tätä(kin) tekniikkaa monet kerrat.
Iloa testailuun.

Neiti Säästäjä kirjoitti...

Enpä oo ennen kuullutkaan että stapbilon tusseja voi noinkin käyttää. Tosi kivan näköistä jälkeä niillä ainakin tulee näköjään. Pitää katsoa noita videoitakin vielä, oon ihan koukussa youtubeen muutenkin. Siellä on niin paljon kaikkia ihania askartelu, journaling ja planner videoita yms. :)

Sirutuuli kirjoitti...

Kiitos teille. Miun piti heti kokeilla, kun näin tuon videon. On kyllä Stabiloissa kirkkaat ja kauniit värit.